Γυναικομαστία: η επέμβαση που φέρνει την αρρενωπότητα σε πρώτο πλάνο

Η γυναικομαστία ή μεγαλομαστία είναι το αισθητικό πρόβλημα, το οποίο συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού λόγω καλοήθους υπερτροφίας του μαζικού αδένα και τοπικής συσσώρευσης λίπους, με αποτέλεσμα το ανδρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο. Πλήττει την ανδρική ταυτότητα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός άνδρα, από την εφηβεία μέχρι την προχωρημένη ηλικία, με αιτιολογία ιδιοπαθή (χωρίς παθολογική αιτία) στο μεγαλύτερο ποσοστό της, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αιτία για τη γυναικομαστία είναι ορμονική ή οφείλεται σε φάρμακα.

Για το λόγο αυτό, προεγχειρητικά, είναι απαραίτητος ειδικός ορμονολογικός έλεγχος. Κάποιες φορές, η γυναικομαστία σε εφήβους αποδεικνύεται μια παροδική κατάσταση, η οποία ομαλοποιείται όταν τα επίπεδα κάποιων ορμονών επιστρέψουν σε φυσιολογικές τιμές. Ωστόσο, η γυναικομαστία στους άνδρες δεν αντιμετωπίζεται ούτε με δίαιτα ούτε με ασκήσεις γυμναστικής.

 

   Η γυναικομαστία δεν είναι πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Όπως είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, ο γιατρός Παύλος ο Αιγινήτης ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του 7ου  αιώνα μ.Χ. μια επέμβαση για την απομάκρυνση των μαστών από άνδρες, μια κατάσταση που την ονόμασε πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις –κοινωνική δυσφορία. Την όρισε ως ιατρικό πρόβλημα, το οποίο χρειαζόταν να θεραπευτεί μέσω χειρουργείου: επρόκειτο για την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, με διαφορετική, βέβαια, μορφή. 

 

   Στην εποχή μας η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας συνίσταται στη μείωση του υπερτροφικού  ανδρικού μαστού με λιποαναρρόφηση και στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερου βαθμού γυναικομαστία, συνήθως χρειάζεται και αφαίρεση δέρματος, αλλά και πάλι οι τομές είναι σχεδόν αδιόρατες, διότι περιορίζονται γύρω από τη θηλαία άλω.

 

   Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας επαναφέρει την ομαλότητα του περιγράμματος του στήθους και διορθώνει, ταυτόχρονα, την εμφάνιση της θηλής ή της θηλαίας άλω. Η απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα, η αρρενωπότερη εμφάνιση, η βελτίωση της συνολικής εικόνας του ανδρικού σώματος αλλά και της ποιότητας ζωής που χαρίζει η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας, την αναδεικνύουν σε ιδιαίτερα δημοφιλή.

 

   Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες, πραγματοποιείται με τη χρήση γενικής αναισθησίας και συνήθως δίδεται εξιτήριο την ίδια ημέρα (ημερήσια νοσηλεία). Ο ανεκτός πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε 3-7 ημέρες, σε πλήρη δραστηριότητα και στο γυμναστήριο σε 2-3 εβδομάδες, ενώ η πλήρης ανάνηψη από το οίδημα επέρχεται σε 1 μήνα και είναι απαραίτητη η χρήση ενός ελαστικού γιλέκου για το ίδιο διάστημα. Το κόστος της γυναικομαστίας εξαρτάται από το εύρος του προβλήματος, το αν θα χρειαστεί και βιοψία του μαζικού αδένα ή νοσηλεία, το αποτέλεσμα, όμως, ανταμείβει τους υποβληθέντες εφ’όρου ζωής.

 

   Τελευταία κερδίζουν σε δημοφιλία ελάχιστα επεμβατικοί τρόποι καταπολέμησης της γυναικομαστίας, όπως η νέα μέθοδος χωρίς τομές, το πρωτοποριακό στοιχείο της οποίας έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής, που δεν χρειάζεται ούτε ένα ράμμα για να επουλωθεί.

 

   Το στοιχείο-«κλειδί» που διασφαλίζει τη μονιμότητα του αποτελέσματος της γυναικομαστίας είναι η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους.  

 

 

 

Συχνές ερωτήσεις για τη γυναικομαστία

 

 

 

Συνδέεται η γυναικομαστία με την παχυσαρκία και με τις κακές διατροφικές συνήθειες; Μήπως η γυναικομαστία, συνήθως, συνυπάρχει με παχυσαρκία;

 

Η πραγματική γυναικομαστία συνίσταται στην υπερτροφία του μαζικού αδένα που δεν σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες. Όσον αφορά το βάρος, υπάρχουν αδύνατοι άνδρες με μεγάλους μαστούς και υπέρβαροι άνδρες με επίπεδους μαστούς. Η όψη της γυναικομαστίας που μπορεί να εμφανίσει ένας υπέρβαρος δεν είναι πάντα αληθής γυναικομαστία, είναι ψευδογυναικομαστία, κι αυτό γιατί οι υπέρβαροι αποθηκεύουν επιπλέον λίπος στο στήθος. Συχνά, όμως, η παχυσαρκία και η αληθής γυναικομαστία συνυπάρχουν.

 

 

 

Αθλούμαι έντονα και τους τελευταίους μήνες έχω αποκτήσει διογκωμένο στήθος. Πρέπει να προσέξω κάτι;

 

Η έντονη σωματική άσκηση, π.χ. οι ασκήσεις με βάρη, προκαλούν ενδυνάμωση και διόγκωση των μυών. Στην περίπτωση αυτή η υπερτροφία του μείζονος θωρακικού μυ (το «στήθος του αθλητή») δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόβλημα της γυναικομαστίας. Αρκεί, βέβαια, η κατάσταση αυτή να μην είναι αποτέλεσμα λήψης απαγορευμένων ουσιών που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν μελλοντικά υπερτροφία του μαζικού αδένα. Το «στήθος του αθλητή»  θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη, γιατί αν σταματήσετε τη γυμναστική η περιοχή θα συνοδευτεί από χαλάρωση και δυσμορφία. 

 

 

 

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για το πρόβλημα  γυναικομαστίας του γιου μου που βρίσκεται στην εφηβεία; Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να περιμένω πριν επισκεφθούμε τον πλαστικό χειρουργό;

 

Κατανοώ την αγωνία των γονιών και ιδιαίτερα της μητέρας για το γιο της. Μητέρες μου έχουν αναφέρει ακόμα και συναισθήματα ενοχών για το συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί κάποιες φορές νιώθουν ότι μπορεί να ευθύνονται για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους. Δεν είναι, όμως, έτσι: δεν ευθύνεται η διατροφή γιατί συνηγορούν άλλοι παράγοντες για τη γυναικομαστία σε εφήβους. Στην εφηβική ηλικία υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή τεστοστερόνης και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, οιστρογόνων. Δεν είναι γνωστό αν παράγονται υπερβολικά οιστρογόνα ή αν υπάρχει ανισορροπία οιστρογόνων και τεστοστερόνης : παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί ανάπτυξης της γυναικομαστίας είναι άγνωστοι, οι ορμόνες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, μαζί με κληρονομικούς παράγοντες. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από τα 2/3 των εφήβων μπορεί να βιώσουν μη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού μεταξύ των ηλικιών 12 και 16. Το πρόβλημα  μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια μέχρι σημαντική αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, με τους μαστούς να γίνονται πρησμένοι, με μεγάλες σωληνωτές θηλές και να μοιάζουν με γυναικείους. Ορισμένες περιπτώσεις γυναικομαστίας στην εφηβική ηλικία είναι παροδικές, κι όταν τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν στο φυσιολογικό, ομαλοποιούνται. Αν, όμως, η κατάσταση αυτή διαρκεί περισσότερο από ένα έτος ή προκαλεί συναισθηματική δυσφορία στο γιο σας, καλό θα είναι να σκεφτείτε τη συζήτηση με έναν πλαστικό χειρουργό για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, η οποία θα αποφασιστεί με βάση την κλινική εικόνα, τις εργαστηριακές εξετάσεις και σε συνεργασία με ενδοκρινολόγο ή και με άλλες ειδικότητες.

 

Πότε η  διόγκωση του μαστού μου ενδέχεται να «κρύβει» προβλήματα για την υγεία μου;

 

Σε μικρές ηλικίες, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Όμως, σε περιπτώσεις ενηλίκων που εμφανιστεί ξαφνική διόγκωση στον ένα ή και στους δύο μαστούς και δεν υπάρχει αναφορά στο ιστορικό χρήσης κάποιων φαρμάκων που ενοχοποιούνται για την αύξηση του μαζικού αδένα (αναβολικά, μαριχουάνα, κάποια καρδιολογικά φάρμακα, κλπ.) τότε χρήζει άμεσης διερεύνησης από χειρουργό μαστού γιατί μπορεί να υποκρύπτεται το ενδεχόμενο κακοήθειας.

 

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μου μετά από μια επέμβαση γυναικομαστίας;

 

Είναι μια ασφαλέστατη επέμβαση, η οποία εκτός από την κύρια αποστολή της –τη λύση του αισθητικού προβλήματος- λειτουργεί και προληπτικά, διότι ουσιαστικά γίνεται «προληπτική» υποδόρια μαστεκτομή.

 

Ποιες είναι οι ορμονολογικές εξετάσεις που χρειάζεται να προηγηθούν της επέμβασης;

 

Αν και συστήνουμε πάντα επικοινωνία με ενδοκρινολόγο ή παιδοενδοκρινολόγο, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι: θυρεοειδικές ορμόνες, τεστοστερόνη-οιστρογόνα, LH, FSH, προλακτίνη.

 

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ καλύτερα για την επέμβασή μου;

 

Αν κάνετε αποτρίχωση στο στήθος αποφύγετέ την για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση, ενώ καλό είναι να μετριάσετε το κάπνισμα λίγες εβδομάδες πριν το χειρουργείο, αφού η νικοτίνη μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της επούλωσης. Δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση διακόψτε τη χρήση όλων των σκευασμάτων που περιέχουν ασπιρίνη, τα φάρμακα που περιέχουν αντιπηκτικά, βιταμίνη Ε και φυτικά συμπληρώματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στον πλαστικό χειρουργό σας όλα τα απαιτούμενα εργαστηριακά αποτελέσματα. Έχετε, επίσης, έτοιμα κάποια άνετα πουκάμισα για να φορέσετε τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσης.

 

Πώς σχετίζεται η ελαστικότητα του δέρματος με την επιτυχία της επέμβασης;

 

Η καλή ελαστικότητα του δέρματος του υποψήφιου για την επέμβαση είναι μια παράμετρος που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένα άτομα με μειωμένη ελαστικότητα δέρματος (πιο συχνά μεγαλύτερης ηλικίας) μπορεί να υπάρξει περίσσεια δέρματος ή ρυτίδες που είναι πιο εμφανείς μετεγχειρητικά. Οι περισσότερες από αυτές τις πτυχές θα παραμείνουν για έξι έως δώδεκα μήνες και στη συνέχεια μειώνονται σημαντικά, αφού το χαλαρό δέρμα συνήθως σφίγγει.

 

Πότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί και δέρμα;

 

Στο δεύτερο και τρίτο βαθμό γυναικομαστίας, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και όταν ο υποψήφιος δεν έχει καλή ποιότητα δέρματος ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε ίσως χρειαστεί η αφαίρεση δέρματος. Βέβαια, σχεδόν πάντα αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αφαίρεση δέρματος γύρω από τη θηλή και την επανασυρραφή με ειδικό τρόπο (τεχνική «πουγκιού» - purse string), με αποτέλεσμα σχεδόν αδιόρατες ουλές.

 

Αν είμαι υπέρβαρος μπορεί να επηρεαστεί η επιτυχία της επέμβασης;

 

Παρόλο που η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας μπορεί να σας βοηθήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημά σας, τα αισθητικά αποτελέσματα, αν είστε υπέρβαρος, δεν θα είναι τόσο επιτυχημένα. Συνήθως, τα περιττά κιλά επιδεινώνουν το πρόβλημα της υφιστάμενης γυναικομαστίας ή είναι από μόνα τους αιτία δημιουργίας ψευδογυναικομαστίας. Αν θέλουμε την επίτευξη ιδανικού αποτελέσματος, καλό είναι να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε ένα αποδεκτά ικανοποιητικό βάρος και στη συνέχεια να απευθυνθούμε στον πλαστικό χειρουργό. Σε περιπτώσεις, βέβαια, απώλειας μεγάλου βάρους και μεγάλης συνοδού χαλάρωσης, ίσως η ανάγκη ύπαρξης τομών είναι αναπόφευκτη.

 

Τι θα συμβεί αν χάσω βάρος μετά την επέμβαση;

 

Είναι σίγουρο ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει περαιτέρω και θα αναδείξει το αισθητικό σας αποτέλεσμα.

 

Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση να χάσω την αισθητικότητα του στήθους μου;

 

Μπορεί να παρατηρήσετε μείωση της αισθητικότητας στη χειρουργημένη περιοχή. Αυτό είναι συνήθως πιο συχνό σε άνδρες με μεγεθυμένους μαστούς που απαιτούν σημαντική λιποαναρρόφηση. Οι περισσότεροι άνδρες βρίσκουν αυτή την προσωρινή απώλεια της αισθητικότητας ασήμαντη. Η αίσθηση επιστρέφει πλήρως μετά από ένα χρόνο για τους περισσότερους.

 

Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία μετά την υποβολή μου στην επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

 

Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο και η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Ούτως ή άλλως οι τομές της συγκεκριμένης επέμβασης είναι μικροσκοπικές και άρα ο τραυματισμός της επιδερμίδας είναι ελάχιστος. Για να αποφύγετε, όμως, έστω και μικρές δυσχρωμίες προστατεύστε την περιοχή με υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό. Με τη συνεχή ανανέωση του αντηλιακού μπορείτε να εκτεθείτε άφοβα στον ήλιο και να εκθέσετε το αισθητικό σας αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας την αρρενωπότητά σας.

 

Μπορεί η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με κάποια άλλη επέμβαση;

 

Η γυναικομαστία, αρκετές φορές, συνυπάρχει με εναπόθεση λίπους και σε άλλα σημεία του σώματος. Έτσι, πολύ συχνά η επέμβαση για την αντιμετώπισή της συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στο «σωσίβιο», στην κοιλιά, στη μέση ή στις «δίπλες» (πτυχές) στο πίσω άνω μέρος του κορμού για τη βελτίωση του περιγράμματός του. Ο συνδυασμός όλων αυτών επιτυγχάνει μια ολική μεταμόρφωση του ανδρικού σώματος.

 

Υπάρχει το ενδεχόμενο ετερόπλευρης γυναικομαστίας;

 

Είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει ασυμμετρία των δύο ανδρικών μαστών. Αν αυτό υφίσταται από την παιδική ηλικία και γίνει ο απαραίτητος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ετερόπλευρη επέμβαση. Αν ο ένας μαστός σας είναι πιο διογκωμένος από τον άλλον –υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποκρύπτει πρόβλημα υγείας- ο πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει την ετερόπλευρη διενέργεια επέμβασης προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών.

 

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Άρης Νταμάγκας