Βλεφαροπλαστική: ξανακάνοντας τα μάτια πρωταγωνιστές του προσώπου

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση των άνω βλεφάρων, των κάτω βλεφάρων ή και των δύο, προσφέροντας νεανικότερο πρόσωπο και ξεκούραστο, «ζωντανό», φωτεινό βλέμμα. Πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων, απομακρύνοντας την περίσσεια δέρματος και λίπους, καθώς και τις «σακούλες» από τα κάτω βλέφαρα, συσφίγγοντας το δέρμα. Επιπλέον, εξαλείφει το πρήξιμο,  το «βαθούλωμα» ή τους «μαύρους κύκλους» γύρω από τα μάτια.

   Η τεχνική της σύνθετης βλεφαροπλαστικής των πέντε σημείων (composite blepharoplasty) έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αναπλάθει τα βλέφαρα με τρόπο φυσικό και αρμονικό. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανακατανομή -όχι με την αφαίρεση- του λίπους, την ανόρθωση των ζυγωματικών, που πραγματοποιείται με ανάρτηση των χαλαρωμένων και πτωτικών ιστών και με συνοδό έγχυση λίπους, την ενίσχυση του χαλαρωμένου σφιγκτήρα με ράμματα στην έξω γωνία του ματιού (κανθοπλαστική) με παράλληλη ενίσχυση του οπτικού διαφράγματος, της μεμβράνης που όταν χαλαρώνει φαίνονται οι «σακούλες» στα μάτια, καθώς και την ελάχιστη έως καθόλου αφαίρεση δέρματος. Έτσι, εκτός από τη χαλάρωση, διορθώνεται η απόσταση της κόρης από το κατώτερο σημείο του σφιγκτήρα των κάτω βλεφάρων, καθώς και το σχήμα και ο τόνος των βλεφάρων. Το αποτέλεσμα είναι νεανικά μάτια χωρίς το στίγμα της επέμβασης, σε αντίθεση με τις κλασικές μεθόδους που αφήνουν «βαθουλωμένα» και «ωοειδή» μάτια ή τα δήθεν «θαυματουργά» laser και ραδιοσυχνότητες με τα αμφιλεγόμενα  και ατεκμηρίωτα επιστημονικώς αισθητικά αποτελέσματα.

 

   Η βλεφαροπλαστική είναι ανώδυνη, διαρκεί 1-2 ώρες και χρησιμοποιείται τοπική ή γενική αναισθησία. Δεν έχει επιπλοκές, ενώ με την τεχνική αυτή διορθώνονται και οι επιπλοκές από προηγούμενες αποτυχημένες παρεμβάσεις. Συνήθως δίδεται εξιτήριο την ίδια ημέρα (ημερήσια νοσηλεία) και η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε 5-7 ημέρες. Το κόστος της βλεφαροπλαστικής είναι προσιτό σε όλους, αφού τις πιο πολλές φορές δεν απαιτείται γενική νάρκωση ούτε πολυδάπανα φαρμακευτικά υλικά. Παράλληλα, το κόστος της άνω βλεφαροπλαστικής, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να καλυφθεί από τις ασφάλειες όταν επηρεάζεται αποδεδειγμένα η όραση.

 

   Το αισθητικό αποτέλεσμα διαρκεί αρκετά χρόνια, ίσως και μόνιμα. Η επιτυχημένη βλεφαροπλαστική επαναφέρει τη φρεσκάδα και τη λάμψη του βλέμματος, έχοντας ως αποτέλεσμα βλέφαρα που να «δένουν» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Όμως, σε περιπτώσεις έντονης και εκτεταμένης χαλάρωσης του προσώπου είναι αναμενόμενο να μην μπορεί από μόνη της να χαρίσει μια ελκυστικότερη εμφάνιση. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα συνολικά γηρασμένο πρόσωπο, η βλεφαροπλαστική θα μας δώσει ένα αποτέλεσμα που θα είναι αφύσικο και αταίριαστο με την υπόλοιπη εικόνα του προσώπου. Τότε χρειάζεται να συνδυαστεί, συνήθως, και με κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση, όπως κροταφικό lift (που μπορεί να γίνει ταυτόχρονα), facelift ή lift λαιμού για την επίτευξη των βέλτιστων και φυσικών αισθητικών αποτελεσμάτων.

 

   H βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον και χωρίς νυστέρι, με την έγχυση αυτόλογου λίπους –ειδικά αν η έκταση του προβλήματος δεν είναι πολύ μεγάλη.   Η αισθητική βελτίωση των βλεφάρων με τη νέα τεχνική micro fat grafting προσφέρει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, με ακόμα πιο ανώδυνο τρόπο σε σχέση με μια κλασική βλεφαροπλαστική. Ο πλαστικός χειρουργός με τοπική αναισθησία λαμβάνει μικρή ποσότητα λίπους από τα σημεία του σώματος της γυναίκας ή του άνδρα, όπου υπάρχει διαθέσιμο, όπως π.χ. από την κοιλιά, τους μηρούς, τους γοφούς ή τα μπράτσα. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία του λίπους και εγχύεται με ειδική κάνουλα στην περιοχή του φρυδιού, όπου επιτυγχάνει την ανόρθωσή του: είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε περιπτώσεις, που ο τύπος γήρανσης των άνω βλεφάρων δημιουργεί «βαθουλωμένα» μάτια, η έγχυση λίπους έχει την απόλυτη εφαρμογή, ενώ η αφαίρεση δέρματος και λίπους από το σημείο αυτό είναι απόλυτη αντένδειξη, αφού θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Άλλα σημεία, στα οποία εγχύεται το αυτόλογο λίπος, είναι η αύλακα ανάμεσα στη μύτη και τα κάτω βλέφαρα και η περιοχή ανάμεσα στα κάτω βλέφαρα και τα ζυγωματικά (επιτυγχάνοντας ενιαίο δέρμα, χωρίς κοιλότητες και ρυτίδες). Ταυτόχρονα εξαφανίζονται οι μαύροι κύκλοι, οι «σακούλες» και οι λεπτές ρυτίδες της έξω γωνίας των βλεφάρων –κάτι που δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες μεθόδους.

 

  Η ανανέωση της συνολικής εικόνας του προσώπου που επιφέρει η βλεφαροπλαστική την αναδεικνύει σε ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

 

 

Συχνές ερωτήσεις για τη βλεφαροπλαστική

 

 

 

Είμαι κατάλληλος/η υποψήφιος/α για βλεφαροπλαστική;

 

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας βλεφαροπλαστικής είναι οι εξής: Πρωτ’απ’όλα όταν έχετε περιττή επιδερμίδα που καλύπτει τη φυσική πτυχή των άνω βλεφάρων σας ή το άνω βλέφαρο έχει «πέσει» και σκεπάζει την όρασή σας-αυτό συμβαίνει κυρίως με την πάροδο του χρόνου και για τα δύο φύλα ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των ιστών. Επίσης, όταν υπάρχουν «σακούλες», αύλακες που κάνουν να ξεχωρίζει το δέρμα του κάτω βλεφάρου από το δέρμα της παρειάς, καθώς και «μαύροι κύκλοι», με αποτέλεσμα τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και λυπημένα. Έτσι, όχι μόνο δεν αναδεικνύεται το βλέμμα σας αλλά «χάνονται» και άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά του προσώπου σας, όπως ένα σπάνιο χρώμα ματιών. Ένας ακόμα λόγος, ιδιαίτερα σημαντικός για το γυναικείο πληθυσμό, είναι όταν η άνω επιφάνεια του ματιού έχει γίνει πολύ μικρή- δηλαδή έχει μειωθεί η απόσταση μεταξύ φρυδιού και βλεφάρων- ή δεν είναι πλέον αρκετά λεία για να εφαρμοστεί το μακιγιάζ. Πολλές φορές τόσο η άνω όσο και η κάτω βλεφαροπλαστική εκτελούνται και για θεραπευτικούς λόγους, γιατί με την αφαίρεση της περιττής επιδερμίδας από το άνω βλέφαρο βελτιώνεται η περιφερική όραση, ενώ με την ενίσχυση του κάτω βλεφάρου θεραπεύεται η δακρύρροια.

 

 

 

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου η γήρανση δείχνει «βαθουλωμένα» το άνω και κάτω βλέφαρο. Πάλι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο;

 

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η γήρανση επηρεάζει τα βλέφαρά μας: ο ένας είναι η μεγάλη περίσσεια των ιστών και η πτώση, ενώ ο άλλος είναι η απίσχναση, δηλαδή τα «βαθουλωμένα» μάτια. Το πρόβλημα στη δεύτερη περίπτωση οφείλεται στην ατροφία του λίπους και αντιμετωπίζεται καλύτερα με τη λεγόμενη αυξητική βλεφαροπλαστική, η οποία συνίσταται στην έγχυση λίπους (micro fat grafting) ή υαλουρονικού οξέος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ατροφία.

 

 

 

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ καλύτερα για τη βλεφαροπλαστική μου;

 

Ο πλαστικός χειρουργός θα σας κάνει λεπτομερείς ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία των ματιών σας, γιατί πρέπει να λάβει υπόψη του τυχόν οφθαλμολογικά προβλήματα όπως ξηρά μάτια, γλαύκωμα, αλλεργίες, κ.ά. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιήσει εξέταση για να ελέγξει την παραγωγή και την παροχέτευση των δακρύων των ματιών σας. Καλό είναι να μετριάσετε το κάπνισμα λίγες εβδομάδες πριν την επέμβαση για να βοηθήσετε στην καλύτερη επούλωση, αλλά και να μην σας δημιουργήσει πρόσθετο εκνευρισμό. Επίσης, αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία μετεγχειρητικά.

 

Μπορεί η βλεφαροπλαστική να βελτιώσει και την όρασή μου;

 

Δεν είναι ασυνήθιστο η περίσσεια δέρματος γύρω από τα μάτια να εμποδίζει την όραση. Γι’αυτό μπορεί να ευθύνεται η χαλάρωση του μυών που «ανεβάζουν» τα βλέφαρα, με αποτέλεσμα τα βλέφαρα να «σκεπάζουν» το τμήμα του ματιού μέσω του οποίου βλέπουμε. Αν πιστεύετε ότι τα «πεσμένα» βλέφαρα περιορίζουν την όρασή σας, ιδιαίτερα χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο για μια εξέταση οπτικού πεδίου. Κι αυτό γιατί τα αποτελέσματα  της ειδικής αυτής οφθαλμολογικής εξέτασης θα προσδιορίσουν κατά πόσο ή όχι η απομάκρυνση της περιττής επιδερμίδας θα βελτιώσει την όρασή σας. Αν η βλεφαροπλαστική θεωρηθεί ιατρικά απαραίτητη για να βελτιώσει την όραση, τότε τίθεται θέμα αποκατάστασης της λειτουργικότητας των βλεφάρων και μπορεί η επέμβαση να καλυφθεί ασφαλιστικά.

 

Υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στη γρηγορότερη ανάρρωση μετά τη βλεφαροπλαστική;

 

Πολύ σημαντική τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση είναι η αποφυγή έντονης δραστηριότητας, η διατήρηση του κεφαλιού σε ανυψωμένη θέση και η χρήση κρύων κομπρεσών για την ελαχιστοποίηση του πρηξίματος. Επειδή η επέμβαση μπορεί να διακόψει τη φυσιολογική δακρυική διαδικασία, που κρατά τα μάτια ενυδατωμένα και να υπάρχει ξηροφθαλμία μετά την πραγματοποίησή της, οι οφθαλμικές σταγόνες τεχνητών δακρύων μπορούν να ανακουφίσουν τα ξηρά μάτια και να συμβάλλουν θετικά στην επούλωση. Αποφύγετε, επίσης, εργασίες ή παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν ή να ερεθίσουν τα μάτια, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρήση μακιγιάζ και φακών επαφής ή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Σημαντική, επιπλέον, είναι η κατάλληλη προστασία του δέρματος και των ματιών από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου, μετά την πραγματοποίηση της βλεφαροπλαστικής: χρησιμοποιήστε, επομένως, αντηλιακό και σκούρα γυαλιά ηλίου για να προφυλάξετε αποτελεσματικά τα μάτια σας από μολύνσεις και από το έντονο φως.

 

Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω ξανά φακούς επαφής μετά τη βλεφαροπλαστική μου;

 

Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση στην ερώτησή σας. Το διάστημα που θα μπορέσετε να φορέσετε πάλι τους φακούς σας ποικίλλει, ανάλογα με την πορεία της ανάρρωσης. Επιπλέον, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να έχουν επουλωθεί και να κλείνουν καλά τα μάτια, καθώς επίσης για να επανέλθει στο φυσιολογικό η δακρυϊκή λειτουργία για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής σας όταν υποχωρήσει το οίδημα της περιοχής, καθώς και τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, τους πρώτους μήνες μετά την επέμβασή σας χρειάζεται να τοποθετείτε προσεκτικά τους φακούς επαφής και να τους αφαιρείτε χωρίς να τεντώνετε τη γωνία του ματιού.

 

Πόσο διαρκεί το αισθητικό αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής ;

 

Οι περισσότεροι υποβληθέντες πραγματοποιούν μια βλεφαροπλαστική στη ζωή τους, αφού το αισθητικό αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής είναι μακροχρόνιο. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η απομάκρυνση του «σακουλιάσματος» και της περιττής επιδερμίδας του άνω βλεφάρου είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται για μία φορά. Έχετε, όμως, υπόψη σας, ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της γήρανσης: καθώς αυτή συνεχίζεται, τα φρύδια σας μπορεί να χάσουν το επιθυμητό ύψος, να «πέσουν» ξανά, έχοντας ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της περιττής επιδερμίδας στα άνω βλέφαρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η λύση μπορεί να είναι η ανόρθωση φρυδιών και όχι μια δεύτερη βλεφαροπλαστική. Η κάτω βλεφαροπλαστική, που γίνεται συνήθως για να αφαιρεθούν οι «σακούλες» και οι «μαύροι κύκλοι», επίσης έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Άρης Νταμάγκας